Tutunul si Cancerul
De ce sunt tigarile atat de daunatoare?
Pana in prezent s-au izolat 1350 de constituienti ai fumului de tigara si se pare ca numarul lor este mult mai mare. In fumul de tigara se regasesc cu o singura exceptie, cele 481 de substante cancerigene izolate de catre Hartwell .
La originea tulburarilor cardiovasculare la fumatori stau in principal doua dintre elementele principale ale fumului de tigara: nicotina si oxidul de carbon . Acesta din urma impreuna cu hemoglobina formeaza un component stabil, carboxihemoglobina, care se comporta in sangele marilor fumatori ca un element extrem de nociv, provocand tulburari de oxigenare, tramboze si infarcte.
Dupa cum arata o revista franceza, Institutul National Francez al Sanatatii imputa tabacismului 70000 din decesele anuale din tara. Din cele 70000 de victime, 20000 isi pierd viata ca urmare a infractelor miocardice, ceva mai mult de 15000 din cauza bronsitelor si 35000 in urma cancerului.
Printre numeroasle substante nocive identificabile, 46 de substante chimice dozabile din tutun s-au dovedit a fi canceriogene . Cercetarile recente au aratat ca fumul de tigara se combina cu aerul si formeaza compusi cancerigeni, asa numitele nitrozamine, care reprezinta de fapt un pericol si pentru nefumatori.
In Sfarsit Nefumator
Vrei sa te lasi de fumat ?
Peste 90% sanse de succes!!! (Metoda usoara), folosind metoda prezentata in aceasta carte, cu traduceri in peste 20 de limbi, cinci milioane de exemplare v?dute, versiuni audio, video si CD-ROM.
Este usor si placut sa te lasi de fumat cu aceasta metoda. Nu esti supus(a) unui tratament de soc. Nu ai nevoie de vreun substitut. Nici macar n-ai sa te ingrasi.
Legatura dintre fumat si cancer
Legatura dintre fumat si cancer este demonstrata indiscutabil. Daca anual mor in lume de cancer 5 - 6 milioane de oameni, un sfert din aceste decese au drept cauza fumatului. IN afara de substantele continute in tutun cu efect cancerigen prin ele insele (gudron etc.), altele favorizeaza dezvoltarea cancerului si sunt cancerigene. Actiunea lor nociva se execrcita atat la nivelul vailor aero-digestive, cat si asupra organismului in general.
Fumatul este implicat in numeroase localizari ale cancerului:
- Cancerul bronho-pulmonar
- Cancerul de buze
- Cancerul de limba
- Cancerul de orofaringe
- Cancerul de laringe
- Cancerul de esofag
- Cancerul de stomac
- Cancerul de vezica urinara etc.
Evident ca pot interveni si alti factori cancerigeni (alcoolul etc.) dar un lucru este demonstrat si anume faptul ca frecventa cancerului pulmonar este proportionala in toate tarile cu consumul de tigarete.
Relatia este asa de evidenta incat 90% dintre marii fumatori, de peste 40 de tigari pe zi, fac cancer pulmonar . In timp ce cu doua decenii in urma cancerul pulmonar ocupa locul opt in randul localizarilor de cancer in general, in momentul de fata el se situeaza pe locurile 1 - 2 si tinde spre ocuparea locului intai. Deosebit de concludenta este aceasta evolutie in cadrul cancerului pulmonar la femei.
In urma cu trei decenii, la zece cancere la barbati revenea unul la femei, fapt ce oglindea numarul mare de fumatori in randul barbatilor. In prezent, ca rezultat al cresterii numarului femeilor fumatoare, acest raport este de 1 la 4 pe tara si 1 la 3 in Bucuresti, el prezentand tendinta de inrautatire. Doua treimi din randul celor decedati sunt persoane la varste active.
Riscul de imbolnavire este influentat de urmatorii factori:
In general riscul este proportional cu cantitatea de tutun consumata . La consum egal intervin alti factori:
- inhalarea fumului
- inceputul fumului la varste tinere
- rapiditatea cu care se fumeaza fiecare tigara si numarul de fumuri retinute
- obiceiul de a tine tigara intre buze timp mai indelungat, sau de a reaprinde o tigara stinsa
- lungimea filtrului
- expune la alti factori cancerigeni (Ozun).
Fumatul cauzeaza cancerul pulmonar
Astazi nici un specialist sau cercetator in domeniul oncologiei nu se mai indoieste ca:
Fumatul reprezinta cauza favorabila si determinanta a cancerului pulmonar .
La substantele cancerigene din tutun amintite, se adauga unele hidrocarburi aromate policiclice, fenoli , care au actiune directa cancerigena.
(!) Pensularea pielii animalelor cu aceste substante a dus la aparitia unor cancere cutanate, iar inhalarea lor de durata, tot la animale, a determinat cancere pulmonare confirmate histopatologic. Aceste cancere experimentate sunt cu totul asemanatoare celor intalnite la fumatori, care nu fac astazi altceva decat sa repete pe pielea si plamanii lor proprii, aceste experimente si sa demonstreze ca ceea ce s-a constatat la animalele de experienta, se verifica si la om.
De ce mai este nevoie ca atatea milioane de fumatori de pe glob sa repete tragica experienta a celor care i-au precedat si si-au platit viata cu astfel de experimente?
Link util: Tratarea Cancerului.