Relatie dintre obezitate si fumat
Cat priveste relatia dintre obezitate si fumat , nocivitatea tutunului pentru coronare este tot asa de recunoscuta, ca si aceea a obezitatii.
Cu alte cuvinte, obezul , cumulat a unor importanti factori de risc vascular, daca este si fumator , adauga un risc suplimentar unanim recunoscut pentru arteroscleroza in general si pentru coronaropatie in special.
Discutia principala privind relatia dintre obezitate si tutun se poarta in legatura cu faptul ca multe persoane se ingrasa odata cu abandonarea fumatului .
In adevar, observatii numeroase facute pe fumatori inveterati au scos in evidenta faptul ca oprirea intoxicatiei duce la cresterea progresiva in greutate .
Studiu legat de relatia dintre obezitate si fumat:
Un studiu facut in Tara Galilor pe 10482 lucratori dintr-un combinat siderurgic, cu varsta cuprinsa intre 20 si 65 de ani a semnalat:
- 65% fumatori
- 20% exfumatori (persoane care au abandonat fumatul de cel putin 2 ani)
- 15% nefumatori.
Media generala a greutatii raportata la talie a fost la toate cele trei grupe mai crescuta fata de valorile standard.
- grupa fumatorilor avea un exces mediu de 6,8 kg, in raport cu greutatea ideala
- grupa nefumatorilor avea un exces mediu de 13,6 kg.
Cei care au abandonat fumatul au avut o evolutit ponderala care-i apropie treptat de nefumatori. Datele acestora atesta existenta unei relatii inverse intre tutun si obezitate, cand consumul variaza intre 15 si 35 g tutun pe zi (consum mediu). Cand consumul de tutun este mai crescut, relatia este mai putin neta.
In Sfarsit Nefumator
Vrei sa te lasi de fumat ?
Peste 90% sanse de succes!!! (Metoda usoara), folosind metoda prezentata in aceasta carte, cu traduceri in peste 20 de limbi, cinci milioane de exemplare v?dute, versiuni audio, video si CD-ROM.
Este usor si placut sa te lasi de fumat cu aceasta metoda. Nu esti supus(a) unui tratament de soc. Nu ai nevoie de vreun substitut. Nici macar n-ai sa te ingrasi.
Concluzii
Foarte probabil ca in aceasta relatie sa intervina, intr-o oarecare masura modificarile de la nivelul tubului digestiv la fumatori.
Am amintit deja faptul ca fumatul inhiba secretia pancreatica la om , iar la marii fumatori raspunsul secretor pancreatic la secretina este mult mai scazut.
Secretia alcalina pancreatica fiind cel mai important tampon pentru continutul gastric acis ajuns la nivelul duodenului, inhibitia secretiei pancreatice prin nicotina a fost considerata un important factor in explicarea incidentei crescute a ulcerului duodenal la fumatori.
Credem ca modificarile in digestie si absorbtie secundare inhibitiei secretiei pancreatice pot fi puse in legatura si cu ameliorarea starii de nutritie dupa abandonarea fumatului, care duce la un bilant pozitiv al greutatii corporale.
Desi s-au facut afirmatii in sensul ca excesul ponderal de 4,5 kg este mai periculos pentru sanatate decat fumatul a 20 de tigari pe zi, consideram ca relatia dintre tutun si obezitate este oarecum precizata, in sensul ca fiecare factor luat izolat constituie un risc de o importata crescanda pentru bolile degenerative cardio-vasculare.
Dat fiind riscul major pe care-l prezinta tutunul si dispunand de mijloace variate si deloc nocive pentru cura de slabire, in nici un caz nu vom indica fumatul ca remediu pentru ingrasare si nici nu vom inceta sa sfatuim pe obezi de a renunta la consumul de tutun, care le aduce prejudiciile suplimentare mentionate.