Acupunctura si Moxa
Acupunctura si moxa, create si dezvoltate de poporul chinez in lupta dusa impotriva diferitelor boli, sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Tehnicile de acupunctura si moxa reprezinta doua metode de tratament diferite.
Acupunctura consta in inteparea, cu ajutorul unui ac metalic de diferite tipuri, a anumitor puncte ale corpului omenesc, si, cu ajutorul unor tehnici de manipulare sa imprime stimuli mai mult sau mai putin puternici, in vederea unui scop terapeutic.
Moxa este o metoda terapeutica obtinuta prin aplicarea, pe diferite puncte de pe invelisul cutanat care trebuiesc cauterizate, unei pudre uscate de pelin sau altei substante, in forma incandescenta.
Dezvoltarea metodelor de acupunctura si moxa
Incepand cu epoca de piatra, cutitele si alte unelte ascutite au fost inventate pentru inlesnirea muncii productive; in acelasi timp, ele erau folosite pentru a inlatura anumite suferinte ale corpului omenesc si denumite de stramosi “bian”. Acest termen inseamna “a trata o boala prin inteparea cu un poanson de piatra” – acupunctura la inceputurile sale.
Descoperirea focului oferea si conditiile necesare practicarii terapiei prin moxa. O data cu perfectionarea uneltelor, poansonul de piatra “bian” a fost inlocuit cu ace de os si bambus.
Sub dinastiie Yin si Chang (sec XVI – XI i.e.n ), aparitia prelucrarii fierului face posibila folosirea acelor metalice, care au avut un rol insemnat in dezvoltarea acupuncturii. Fenomenele de conductie produse de intepatura in diferite parti ale corpului au dus treptat la descoperirea sistemului “JingLuo” (meridiane). Dupa medicina traditionala chineza, meridianele reprezinta caile principale prin care se stabilesc relatiile intre suprafata corpului si organele interne. In urma practicii inelungate, acupunctura si moxa se impun ca doua importante metode terapeutice.
In timpul dinastiei Tang, acupunctura si moxa se dezvolta in continuare. O realizare importanta din aceasta perioada este infintarea unei sectii de acupunctura si moxa la Colegiul imperial de medicina – cea mai veche scoala medicala din China. In acest colegiu, se tineau cursuri obligatorii de acupunctura si moxa, predate de profesori cu pregatire speciala in acest domeniu, contribuind astfel substantial la dezvoltarea acestor doua metode de tratament.
Cu timpul, acupunctura si moxa au depasit granitele Chinei, ele fiind cunoscute pe plan mondial. In jurul secolului al VI-lea, ele sunt aplicate in Japonia, iar, mai tarziu, in tarile arabe si Europa. Conform unor statistici, la ora actuala, aceste metode sunt aplicate in peste 40 de tari.