Educatie pentru sanatate
Medicina Naturista

Dependenta de Alcool - Alcoolismul

Ce intelegem prin dependenta de alcool?Alcoolul dauneaza Grav Sanatatii

Alcoolismul, cunoscut de asemenea drept "dependenta de alcool", este o boala care consta intr-o nevoie puternica de a bea, si neincentarea consumarii bauturii in momentul in care apar probleme provocate de alcool, ca de exemplu pierderea slujbei sau incalcarea legii si consecintele acesteia. Dependenta de alcool include patru simptome:

Este dependenta de alcool o boala ?

Da!

Alcoolismul este o boala cronica, de obicei progresiva, cu simptome care include dorinta de a bea alcool, in ciuda efectelor negative. Ca multe alte boli, are un curs in general previzibil, simptome recunoscute si este influentata de factorii genetici si inconjuratori.

Se mosteneste dependenta de alcool ?

Alcoolismul se transmite din generatie in generatie, abia dupa aceea devenind boala, dar factorii genetici explica partial acest tipar. In acest moment, cercetatorii sunt pe drumul cel bun spre gasirea genelor care influenteaza vulnerabilitatea catre alcoolism. Mediul inconjurator al unei persoane, ca de exemplu:

Au impact asupra problemelor legate de bautura si evoluarea acestora. Totusi, alti factori, ca de exmplu suportul social, pot ajuta in evitarea alcoolului chiar si persoanele inclinate spre genul acesta de probleme. Nu este o regula insa. Un copil cu un parinte alcoolic, nu il urmeaza neparat, iar o persoana fara rude cu genul acesta de prbleme, poate deveni dependent.

Poate fi vindecata dependenta de alcool ?

Inca nu.

Dependenta de alcool este o boala tratabila, si medicamentatia este de asemenea folosita in prevenirea recaderii, dar un leac nu a fost inca descoperit. Asta inseamna ca, desi un alcoolic este de mult timp “treaz” si si-a recapatat sanatatea, el/ea poate reveni in orice moment la acest viciu si trebuie sa continue sa evite orice fel de legaturi cu alcoolul.

Exista medicamentatie pentru dependenta de alcool ?

Da!

Exista doua tipuri de medicamente folosite de obicei in tratament impotriva dependentei de alcool.

Tratament impotriva dependentei de alcool - functioneaza ? Oricat de mare ar fi tentatia, Alcoolul ucide !

Tratamentul pentru dependenta de alcool este eficient in multe cazuri. Studiile arata ca o minoritate de alcoolisti raman treji un an dupa tratament, in timp ce altii au perioade in care nu consuma bautura, alternand cu recaderi. Totusi, unii sunt incapabili sa reziste tentatiei si tratamentul este facut in van. Cu cat o persoana se abtine mai mult de la bautura, cu atat este mai probabil ca aceasta sa renunte definitiv la viciu.

Este important sa retinem ca multi oameni recad o data sau de mai multe ori inainte de a elimina pe lung timp nevoia de alcool.  Revenirile la acest "narav" sunt foarte comune, dar nu inseamna ca persoana respectiva a esuat sau nu-si poate reveni de pe urma alcoolismului. Daca se intampla o recadere, este foarte importanta incetarea consumarii bauturii din nou si obtinerea ajutorului necesar.

O persoana care are probleme cu alcoolul este neaparat alcoolica ?

Nu.

Chiar daca nu esti alcoolic, consumarea in abuz a alcoolului poate avea rezultate negative, atat asupra sistemului nervos, cat si de ordin social:

In unele circumstante, problemele pot rezulta din consumarea moderata a bauturii, de exemplu cand conduc, in timpul sarcinilor, sau cand iau anumite medicamente.

Ce tipuri de persoane au inclinatia spre a deveni dependenti de alcool ?

Da.

Spre exemplu, aproape 14 milioane de oameni in Statele Unite, 1 din 13 adulti, consuma alcool in exces sau sunt alcoolici. Totusi, mai multi barbati decat femei sunt dependenti de alcool. Cele mai multe probleme legate de alcoolism sunt la tinerii adulti cu varsta cuprinsa intre 18 si 29 de ani si mai putine la adultii de 65 de ani sau mai mult.

Daca am probleme cu bautura nu pot doar sa reduc consumul de alcool, fara sa ma opresc definitiv ?

Depinde.

Daca esti diagnosticat ca alcoolic, raspunsul este NU.

Studiile arata ca aproape toti alcoolici care incearca sa reduca "portia" sunt incapabili sa se opreasca definitiv. In schimb, abtinarea de la alcool este vitala pentru o recuperare plina de succes. Dar daca nu esti alcoolic, ci doar ai probleme legate de alcool, este eficienta si reducerea cantitatii de alcool consumata.

Daca un alcoolic nu vrea sa primeasca ajutor, este vreo posibilitate sa-l tratam ?

Aceasta poate fi o situatie dificila. Un alcoolic nu poate fi fortat sa fie ajutat cu exceptia unor circumstante, ca de exemplu cand se petrece un incident violent ce se termina cu chemarea politiei sau a cadrului medical. Insa asta nu inseamna ca trebuie sa astepti o criza pentru a face ceva.  Bazandu-se pe experiente clinice, multi specialisti in tratamente pentru alcoolism recomanda urmatorii pasi pentru a convinge un alcoolic sa accepte tratamentul.

Pasii ii puteti accesa, dand click pe urmatorul link: Tratarea Dependentei de Alcool.

Care este cantitatea medie de alcool ce poate fi consumata ?Racoreste-ti mintea... scapand de alcool !

Majoritatea adultilor pot bea o cantitatea moderata de alcool pe zi:

Totusi, unele persoane nu ar trebui sa bea deloc. Aceasta categorie include:

 

 

Este sigur sa bei in timpul sarcinii ?

Nu.

Bautura in timpul sarcinii poate avea efecte daunatoare asupra copilului nou-nascut, ca retardatia, anormalitati ale unor organe si probleme de comportament. De multe ori multe dintre aceste tulburari dureaza pana devine adult. Deocamdata nu se stie care este cantitatea exacta de alcool care cauzeaza probleme, de aceea, pentru a fi 100% sigur, femeile insarcinate trebuie sa se abtina de la alcool.

Provoaca alcoolul reactii diferite in corpul unei femei decat in cel al unui barbat ?

Da.

Femeile devin mai intoxicate dupa ce beau decat barbatii, raportandu-ne bineinteles la aceeasi cantitate. Aceasta se intampla deoarece corpul barbatului contine mai multa apa. Deoarece alcoolul se amesteca cu apa corpului, o anumita cantitatea de alcool devine mai concentrata in corpul unei femei decat in cel al unui barbat. De aceea limita maxima de consum al alcoolului este mai ridicata la barbati.

Este adevarat ca alcoolul este bun pentru inima ?

Cateva studii au aratat ca persoanele care beau unu-doua pahare pe zi sunt mai putin expuse pericolului de a avea boli legate de inima decat cele care nu beau deloc sau in cantitati mari. Alcoolul (in cantitati moderate) protejeaza inima de anumite boli ridicand nivelul colesterolului "bun" si reducand riscul formarii cheagurilor in artere.

O calatorie de mii de mile incepe cu un pas. (Laotse)

alcoolmetru

Tester de Alcoolemie - Alcoolmetru - AlcAlert

Cu dimensiuni ultra-compacte, AlcAlert masoara concentratia de alcool in sangele unei persoane, prin simpla suflare asupra senzorului.
Rezultat rapid afisat in mai putin de 10 secunde dupa care aparatul se poate reutiliza fara timp de asteptare.

Valid CSS! Valid HTML 4.01 Transitional