Educatie pentru sanatate
Medicina Naturista

Ozonul

Ce este ozonul ?

Ozonul (0 3) este un gaz avand molecula formata din trei atomi de oxigen. Este situat in straturile superioare ale atmosferei la altitudine peste 10-50 km, avand o concentratie maxima la circa 30 km. Se estimeaza ca la ora actuala exista circa 3 miliarde de tone de ozon. Daca tot ozonul ar fi concentrat in forma pura atunci ar avea un strat in jurul pamantului doar de 3 mm.

Ce face ozonul ?

Stratul de OzonMisiunea principala a ozonului in straturile superioare ale atmosferei este de a proteja Terra de razele ulrtavilolete ale soarelui. De-a lungul timpului viata vegetala de pe pamant s-a adaptat la un anumit nivel de radiatii UV. Sporirea cantitatii de radiatie poate provoca distrugerea treptata a lumii vii.

Stratul de ozon este o regiune a atmosferei de la 19 pana la 48 km altitudine. Concentratia maxima de ozon de pana la 10 parti pe milion are loc in stratul de ozon. Asadar ozonul se formeaza prin actiunea razelor solare asupra oxigenului. Aceasta actiune are loc de cateva milioane de ani, dar compusii naturali de azot din atmosfera se pare ca au mentinut concentratia de ozon la un nivel stabil. In straturile de jos ale atmosferei ozonul are un rol distrugator, el ataca celulele plantelor prin inhibitia fotosintezei, intensifica procesele nocive ale smogului. Concentratii ridicate la nivelul solului sunt periculoase si pot provoca boli pulmonare. Cu toate acestea insa, datorita faptului ca stratul de ozon din atmosfera protejeaza viata pe Pamant de radiatiile solare, acesta este de o importanta critica.

Ce dauneaza stratului de ozon ?

Subtierea stratului de ozon

Distrugerea stratului de ozon ar putea cauza cresterea numarului de cancer de piele si a cataractelor, distrugerea de anumite culturi, a planctonului si cresterea cantitatii de dioxid de carbon datorita scaderii vegetatiei.

Incepand din anii '70 cercetatorii stiintifici care lucrau in Antarctica au detectat o pierdere periodica a stratului de ozon din atmosfera.

Studiile conduse cu baloane de inalta altitudine si sateliti meteorologici indica faptul ca procentul total de ozon de deasupra zonei Antarctice este in declin. Zborurile pe deasupra regiunilor Arctice au descoperit o problema asemanatoare. In 1988 suprafata gaurii de ozon de asupra Antarctidei avea 10 milioane de km2.

Gauri ale stratului de ozon s-au observat si deasupra altor regiuni. In ultimii ani nivelul de ozon de deasupra emisferei de nord s-a redus cu circa 10%.

Influenta radiatiei UV asupra organismului uman este bine studiata. Reducerea nivelului de ozon cu un procent duce la aparitia a peste 10 000 cazuri de cancer al pielii.

Subtierea stratului de ozon pune in pericol existenta omenirii ca atare. De aceea in 1985 a fost format - Comitetul de Coordonare pentru protectia stratului de ozon. Au fost luate masuri drastice, pana la interzicerea folosirii freonului si a altor agenti. Masurile intreprinse au permis incetinirea ritmului de progresare a gaurilor de ozon, dar nu au oprit definitiv procesul.

A "vedea" in departare este ceva, insa a ajunge acolo este cu totul altceva.

aparat salin plus

Aparat Salin PLUS

Aparatul Salin PLUS asigura filtrarea aerului in spatii de pana la 150mc
Utilizarea aparatului Salin PLUS are ca efect: marirea rezistentei la raceli, stare de confort psihic, somn linistit, odihnitor, o diminuare a sforaitului
Aparatul SALIN este certificat de Ministerul Sanatatii si Familiei.