Poluarea Raurilor
substantele care polueaza solul sunt adesea spalate in paraie si rauri, provocand poluarea apelor. Desi evacuarea deseurilor de catre fabrici este strict controlata, este de ajuns un mic accident pentru ca deseurile toxice sa distruga un rau.
Poluarea apelor curgatoare afecteaza canalele, fluviile si raurile pe cursul lor pana la revarsarea in mari. Ea poate contamina si suprafetele intinse de apa, cum sunt iazurile sau lacurile artificiale.
Poluarea apei curgatoare este de obicei invizibila deoarece agentii poluanti se dizolva in apa.
Cand oamenii erau nomazi si mult mai putini ca numar, poluarea apei era neglijabila deoarece raurile in care ajungeau deseurile lor se curatau de la sine.
Exemplu de Poluare
Raul Tamisa din Londra, a fost relativ curat pana la inceputul anilor 1800, pentru ca apa era drenata in principal de la suprafata. Se revarsau in rau si ape reziduale, dar acestea ajungeau in puturi de decantare, de unde deseurile lichide se scurgeau iar solidele se descompuneau. Dupa introducerea toaletelor igienice, puturile de decantare n-au mai facut fata la intregul lichid si apele reziduale au curs prin canale direct in rau. Raul s-a deteriorat rapid si s-au declansat epidemii de holera si febra tifoida. Statia de epurare construita cu un sistem de drenare metropolitan al apelor reziduale a rezolvat momentan problema. Cresterea populatiei si a industriei in zona Londrei a produs multa poluare in zona de maree a Tamisei incat, in 1950, raul mirosea neplacut in lunile de vara si pestii au disparut. Construirea unor statii de epurare mai mari si mult mai eficiente a imbunatatit calitatea apei, si in prezent Tamisa din Londra contine multe specii de pesti.
Un fenomen ingrijorator este raspandirea substantelor chimice complexe in apa potabila. Unele dintre aceste substante chimice afecteaza hormonii din corpul uman, care controleaza rata metabolismului si caracteristicile noastre sexuale.
Alte poluari ale raurilor au cauze naturale. De exemplu, raurile serpuitoare in vai mature se pot bloca cu sol si deseuri spalate de furtuni din regiuni muntoase. Pe masura ce raul devine malos si stagnant, tot mai putine plante si animale supravietuiesc in apa lipsita de oxigen.
Sursa cu cel mai mare potential de poluare este agricultura, care in Anglia si Tara Galilor ocupa aproape 80% din totalul uscatului. Reziduurile netratate de la fermele zootehnice sunt imprastiate pe terenuri si o parte isi croiesc drum pana la cursurile de apa. Reziduurile de animale sunt de 100 de ori mai toxice decat apele reziduale tratate rezultate din instalatiile de canalizare si, deversate in cursurile de apa, cauzeaza catastrofe ecologice majore.
Ecosistemele apelor curgatoare sunt tot mai amenintate de reziduurile care se scurg din fermele piscicole, din cauza produselor farmaceutice folosite aici pe scara larga pentru a preveni raspandirea bolilor.