Apa curata - populatie sanatoasa
Boli cauzate de poluarea Apei
Substantele minerale din Apa
Duritatea Apei
Depasirea concentratiilor optime de substante
In conditiile influentei crescande a factorului antropogen asupra starii igienice a surselor de apa, o mare actualitate capata problema stabilirii rolului calitatii apei in formarea si modificarea sanatatii populatiei .
Asupra starii sanatatii populatiei actioneaza nu atat poluantii mediului ambiant, cat si un sir de factori si conditii biologice, sociale, climato-geografice.
Intre problemele de mediu cu influenta asupra morbiditatii populatiei prin boli cronice netransmisibile se inscrie calitatea chimica a apei potabile.
Sub acest aspect se stie ca apa are o compozitie chimica foarte variata, continand un mare numar de elemente chimice dizolvate.
Daca la compozitia chimica normala adaugam si substante chimice patrunse in apa ca urmare a poluarii, obtinem o multitudine de situatii in care apa poate influenta organismul uman.
Influenta substantelor minerale asupra starii de sanatate este complexa. Ea nu se rezuma numai la efectul direct al mineralelor, rolul fiziologic al carora este diferit si multilateral, ci interfereaza cu activitatea vitaminelor, enzimelor si hormonilor, pe care o modeleaza.
De asemenea substantele anorganice au o mare importanta in mentinerea echilibrului acido-bazic, in mentinerea reactiei active a sangelui si tesuturilor la un nivel relativ constant, cat si in hematopoeza si imunitate.
Substantele Minerale din Apa
Pe drept cuvant substantele minerale din apa au fost denumite bioelemente sau vitamine minerale.
Majoritatea acestor elemente provin mai ales din hrana zilnica, cantitati mai mici din aerul atmosferic, exceptand cazurile regiunilor intens poluate, iar pentru unele din ele, apa constituie o sursa semnificativa.
Tinand seama de capacitatea ei de dizolvare, apa poate extrage si retine din sol, roci, materiale de constructie, alimente si chiar din vesela si ustensilele utilizate la pregatirea hranei, diferite microelemente, cat si un sir de metale: Cd, Co, Cu, Ni, Cr, Mn , etc., cu actiune toxica, in functie de calitatea ei de a fi dura sau moale.
Duritatea Apei
Se stie, ca duritatea apei se datoreaza in cea mai mare parte prezentei sarurilor de Ca si de Mg, cat si ionilor hidrogeno-carbonati neintalniti in apele moi.
Daca apa este lipsita sau carentata in saruri de Ca si Mg , mortalitatea prin boli cardiovasculare este mult mai crescuta. S-a stabilit astfel o corelatie inversa intre duritatea apei si mortalitatea cardiovasculara: cu cat duritatea apei potabile este mai redusa, cu atat mai puternic omul este supus pericolului imbolnavirii
In functia inimii, Ca are un rol deosebit, scaderea concentratiei lui (CMA = 30-100 mg /10)*, ducand la aritmii, dereglari in procesele de coagulare a sangelui, agravarea rahitismului .
De asemenea, Mg are un rol important in automatismul cardiac, in cazurile deficitului de Mg (CMA = 10-40 mg /1) creste riscul de morbiditate a noi-nascutilor si a crizelor hipertonice.
Depasirea Concentratiilor Optime de Substante in Apa
Depasirea anumitor cantitati, considerate ca optime, genereaza afectiuni la fel de periculoase ca si cele obtinute prin carenta acestora. Spre exemplu: lipsa unor concentratii adecvate de Fe (CMA = 0,3mg/l) genereaza anemie, dupa cum depunerile in exces ale acestuia in anumite tesuturi sau organe genereaza afectiuni hepatice, diabet zaharat si sporeste probabilitatea aparitiei atacului de cord.
Excesul de saruri sau duritatea apei cu concentratii mai mari de 15 mmoli / l (CMA = 7 mmoli / 1) contribuie la aparitia colelitiazelor, renolitiazelor, osteoartrozelor, cat si concentratii mai mari de F (fluor) de peste 5 mmoli /1 (CMA = 0,75-1,5 mmoli / 1) duce la osteofluoroza.
In cazul cantitatii mari de Ca in organism se micsoreaza permeabilitatea celulara si ca rezultat apare hipotonia, iar in cazul cantitatii sporite de Mg, este influentat negativ sistemul nervos.
In functie de spectrul continutului de saruri in apa utilizata de catre om un timp indelungat, poate conditiona unele stari premorbide a organismului si asociindu-se cu particularitati genetice si biologice a individului contribuie la declansarea patologiilor chimice de natura hidrica.
In marea majoritate, afectiunile pot fi evitate prin distribuirea unei ape de buna calitate populatiei din mediul urban si rural. Consumul de apa salubra (apa lipsita de impuritati, proprie sanatatii, obtinuta prin metode tehnologice moderne), fiind considerat ca unul dintre indicatorii de baza a civilizatiei.