Educatie pentru sanatate
Medicina Naturista

Raceala

Cel putin de doua ori pe an, fiecare se confrunta cu astfel de probleme: o raceala usoara sau o gripa in cazurile nu cele mai fericite. Cei mai multi lasa lucrurile sa treaca de la sine (ceea ce nu este asa de grav in cazul unei simple raceli) sau se trateaza dupa sfaturi “babesti”.

Desi exista peste 200 de virusuri diferite care produc raceala, un procent de 30-50% dintre cazurile de raceala sunt produse de virusuri neidentificate.

Ce este raceala

Simpla Raceala este numita rinofaringita acuta (guturaiul; coriza; rinita acuta) si  este inflamatia mucoasei nazale si faringiene, insa procesul inflamator poate cuprinde si sinusurile paranazale si urechea medie.

Caracteristic unei simple raceli este stranutul, care este cauzat de iritatia mucoasei nazale.

Este intalnita cel mai des in lunile reci de iarna si afecteaza copiii si adultii de toate varstele. Cel mai adesea racim intre doua si patru ori pe an, iar timpul de vindecare este cam de o saptamana. In cazul unei raceli, daca nu mai este vorba si de alte infectii, nu trebuie consultat un doctor.

Raceala - modalitati de transmitere

Raceala se transmite pe diferite cai, in functie de tipul virusului racelii:

  1. Inhalarea picaturilor suspendate in aer care se gasesc acolo de un timp indelungat
  2. Inhalarea particulelor relativ mari ale secretiilor respiratorii, care ajung in aer pentru scurt timp
  3. Contactul secretiilor respiratorii infectate cu pielea sau obiectele inconjuratoare, urmat de atingerea ochilor sau a nasului

Studiile de epidemiologie au aratat ca riscul transmiterii infectiei de la un bolnav este intre ziua a doua si a patra de la contactarea acesteia, cand nivelul virusului in secretii este cel mai ridicat.

Din cauza existentei unui numar foarte mare de virusuri si a faptului ca fiecare virus contine propriul antigen, nu exista inca un vaccin care sa combine toate antigenele existente si care sa poata preveni raceala.

Raceala - Simptome

Simptomele prin care se manifesta Raceala sunt:

Simptomele racelii apar la 2-3 zile de la infectie si dureaza intre 2 si 14 zile, peste doua treimi din bolnavi vindecandu-se in cel mult o saptamana.

In cazul in care simptomele persista mai mult de doua saptamani, inseamna ca aceasta este mai mult decat consecinta unei raceli, ea poate fi consecinta unei alergii.

Raceala se poate complica sau asocia uneori cu o infectie bacteriana a gatului (amigdalelor) sau a sinusurilor, aparand dureri faciale severe, la nivelul sinusurilor, febra mai ridicata, secretii de la nivelul gatului eliminate prin tuse, situatie in care este nevoie de mai multa atentie medicala.

Evitarea racelii

Raceala  nu este o boala grava, totusi nu este placut sa ai dureri de cap, sa stranuti tot timpul sau sa-ti curga nasul.

Iata cum poti evita toate aceste neplaceri:

Ce sa FACI si sa NU FACI cand esti racit …

DA

NU

IMPORTANT !!!

  • Camera in care este tinut bolnavul va fi aerisita obligatoriu, deoarece aerul nu trebuie sa fie prea uscat.
  • Trebuie evitata supraincalzirea, prin evitarea “infofolirii” cu haine prea groase.

 

Candva totul va fi bine, iata speranta, acum totul este bine, iata iluzia. (Voltaire)

Termometru digital

Acest termometru digital masoara temperatura corpului cu foarte mare usurinta.
Ieftin si util, este necesar in orice locuinta.

Valid CSS! Valid HTML 4.01 Transitional